Thuis of op kantoor werken?

Thuis of op kantoor werken?

Werken vanuit huis heeft een grote push gekregen door de huidige corona pandemie. Maar zelfs vóór deze pandemie was thuiswerken in de lift. Dankzij technologische ontwikkelingen zoals Cloud, Zoom, Social Media en 5G internet is het tegenwoordig makkelijker om kantoorwerk thuis uit te voeren.

Veel mensen vinden thuiswerken nog wel een uitdaging. Het niet kunnen onderscheiden van werk en privé is voor hen een probleem. Anderen vinden thuiswerken juist beter en voelen zich thuis meer op hun gemak.

Wij hebben al ruime ervaring met thuiswerken. Al voordat de corona crisis begon, voerden veel van onze collega’s hun werkzaamheden thuis uit. Hierdoor kwamen we met gemak door de crisis heen.

Waar werk jij het liefst: thuis of op kantoor? Of zou je liever een combinatie van beide hebben?

Thuiswerken: het nieuwe werken

Thuiswerken is tegenwoordig onderdeel van ‘het nieuwe werken’. Steeds meer mensen werken (deels) vanuit huis en deze trend is aan het stijgen door de huidige pandemie. De corona maatregelen maken het moeilijk om iedere dag naar kantoor te gaan. Werkgevers zijn geforceerd hier rekening mee te houden en beginnen anders te denken over thuiswerken.

Thuiswerken brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee.

Voordelen van thuiswerken

 • Meer vrijheid
 • Hogere productiviteit
 • Besparing reistijd en reiskosten
 • Extreme situaties hebben geen invloed op je werk

1. Meer vrijheid

Thuis werk je in je eigen tempo en bepaal je (deels) zelf je werktijden. Bij sommige werknemers kan dit zorgen voor meer motivatie en tevredenheid. Dit komt door het zelfbeschikkingsrecht dat ze dan hebben.

2. Hogere productiviteit

Gedisciplineerde medewerkers met een rustige thuissituatie kunnen zich beter concentreren op het maken van bijvoorbeeld rapporten en artikelen. Dankzij de betere concentratie neemt de kwaliteit van het werk uiteraard toe.

3. Besparing reistijd en reiskosten

Een Nederlandse werknemer is gemiddeld ongeveer een uur per werkdag onderweg. Door thuis te werken kan deze tijd goed worden benut en zorgt thuiswerk bovendien voor een goed uitgeruste werknemer. Thuiswerken zorgt voor minder files en minder drukte in het openbaar vervoer. Dit betekent dat medewerkers minder vaak te laat komen. Minder woon-werkverkeer leidt overigens tot minder co2-uitstoot. Daarmee is thuiswerken ook goed voor het milieu.

4. Extreme situaties hebben geen invloed op je werk (pandemie, slecht weer)

Het weer maakt het soms onmogelijk om naar kantoor te gaan, denk bijvoorbeeld aan extreem wind en neerslag. Als je thuis werkt, heb je dit probleem niet. Bovendien is er bij thuiswerken sprake van een lager ziekteverzuim.

Nadelen van thuiswerken

 • Onderscheiden van werk en privé kan moeilijk zijn
 • Efficiënt plannen is noodzakelijk
 • Een goede werkplaats is vereist
 • Minder sociaal contact

1. Onderscheiden van werk en privé kan moeilijk zijn

Thuiswerken vervaagt de grens tussen werk en privé. Thuis ben je namelijk makkelijker bereid om langer te werken of om buiten je werktijd nog door te werken. Dit vergroot het risico op een burn-out en dit wenst niemand. Thuiswerken vereist overigens discipline en niet iedereen kan dit even goed opbrengen.

2. Efficiënt plannen is noodzakelijk

Zonder een goede planning, weet je vaak niet of je aan je uren komt. Je werkt dan te veel of juist te weinig. Een tijdregistratie moet worden bijgehouden. Je kunt je bijvoorbeeld mobiel in- en uitklokken, waardoor je werkgever gemakkelijk kan zien hoeveel uren je hebt gewerkt.

3. Een goede werkplaats is vereist

Thuiswerkers hebben een goede werkplek nodig die voldoet aan de arbo-eisen. Vaak zijn thuiswerkers geneigd, of hebben ze geen andere keus dan, om aan de keukentafel te werken. Maar een aparte ruimte met een eigen bureau is onmisbaar.

4. Minder sociaal contact

Wanneer je thuis werkt, heb je minder contact met je collega’s en dit ervaren veel thuiswerkers op den duur als een nadeel. Ze voelen zich minder sociaal betrokken en het leven kan monotoon en eenzaam ervaren worden. Dit gevoel van sociaal isolement kan zelfs leiden tot depressie.

Thuiswerken: positief of negatief?

Als je thuis wilt werken, moet je dus beschikken over een eigen ruimte/werkplaats en moet je een tijdregistratie bijhouden. Zo kun je je goed concentreren en voorkom je een burn-out. Desondanks wegen de voordelen voor de meeste thuiswerkers op tegen de nadelen. Het aantal Nederlanders dat verwacht na de corona crisis thuis te blijven werken is in de afgelopen maanden bijna verdubbeld. Steeds meer mensen denken positief over thuiswerken.

Hoe denk jij erover?

Werken op kantoor

Het is een feit dat thuiswerken steeds populairder wordt, maar betekent dit dat we straks helemaal niet meer naar het kantoor hoeven te gaan? Nee, dat is niet het geval. Thuiswerken is prima, maar voor sommige taken is het bezoeken van je kantoor nog wel noodzakelijk. Samenwerken aan een project gebeurt bijvoorbeeld eenvoudiger op kantoor dan thuis.

Veel mensen geven nog de voorkeur aan kantoorwerk, omdat ze zich hier meer gefocust voelen. De behoefte om even in een andere omgeving te willen zijn en het zien van je collega’s kunnen ook een rol spelen. Thuis zit je immers vooral te ontspannen en breng je gezellige tijd door met je familie, toch?

Een deel van de werkgevers wil daarnaast hun personeel het liefst fulltime op kantoor hebben. De groepsimmuniteit voor Covid wordt steeds groter en door versoepeling van de corona maatregelen kunnen mensen vaker naar het kantoor.

Elk bedrijf is wel verplicht zich te houden aan de regels. Denk bijvoorbeeld aan de 1,5 meter-regel, het regelmatig wassen van je handen en het dragen van een mondkapje. Dit soort maatregelen kunnen ertoe leiden dat minder mensen tegelijk op kantoor kunnen werken.

Hybride werken

Het verplicht moeten werken op kantoor zit sommigen niet lekker. Los van de corona risico’s, is het vooral een vertrouwenskwestie tussen werkgever en personeel. Een combinatie van thuis- en kantoorwerk biedt hier een oplossing voor; hybride werken.

Hybride werken betekent een verandering van de werkomgeving. Het kantoor wordt meer een plek voor ontmoetingen en samenwerkingen en thuis wordt je werkplaats verschoven van de keukentafel naar een goed ingericht thuiskantoor. Dit is echter niet voor iedereen even makkelijk. Vooral starters kunnen hier nogal moeite mee hebben.

Je werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van een gezonde werkomgeving. Daarnaast hebben werkgevers het recht om eventueel thuis langs te komen en je te controleren.

Bedrijven moeten voor thuiswerkend personeel rekening houden met het volgende:

 • Een goed bureau en een bureaustoel
 • Goede verlichting
 • Voldoende werkruimte
 • Los toetsenbord en muis (bij de laptop)
 • Laptophouder (of een extra beeldscherm)

Ook thuis- of hybride werken? Solliciteer nu bij iMA Contact

Je weet nu de verschillen tussen thuis- en kantoorwerk. Werk jij liever thuis in een rustige omgeving? Of ben je te gewend geraakt aan het kantoor gevoel en vind je het moeilijk om werk en privé te onderscheiden? We weten nu in ieder geval dat we langzaam maar zeker overstappen naar hybride werken. Ben jij hierop voorbereid?

iMA Contact is een ervaren callcenterbedrijf met medewerkers die zowel thuis als op kantoor werken. Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe aanwinsten voor ons team. Ben je ambitieus, spreek jij Algemeen Beschaafd Nederlands, Vlaams, Duits, Frans of Engels? Bekijk dan onze openstaande vacatures en solliciteer direct!

Solliciteren