Waarom telefonisch klantcontact nog steeds belangrijk is

Waarom telefonisch klantcontact nog steeds belangrijk is

Een goede klantenservice is tegenwoordig onmisbaar als je als onderneming wilt uitblinken. Klanten willen gehoord en geholpen worden; en op een zo snel en efficiënt mogelijke manier.

Er zijn verschillende manieren om contact te onderhouden met je klanten. Digitaal contact wordt hierbij steeds populairder, maar de voorkeur gaat vaak toch naar telefonie. De traditionele telefoon blijft een geliefde manier van klanten om een bedrijf te contacteren.

Maar waarom eigenlijk? Waarom blijft het aantal inkomende telefoontjes bij de klantenservice nog altijd groot? In deze blog ontdek je waarom telefonisch contact nog steeds belangrijk is voor klanten. Laten we beginnen.

Persoonlijke interactie

Door technologische ontwikkelingen wordt digitaal contact steeds populairder, dat klopt. Servicekanalen zoals WhatsApp, chat, Facebook Messenger en Instagram DM worden vaker gebruikt. Maar veel mensen hebben toch liever contact via de telefoon. De behoefte aan persoonlijk contact is en blijft te allen tijde groot.

Tijdens een oproep weten klanten dat je alleen met hen bezig bent. Ze kunnen direct reageren op wat je zegt en brengen toon aan in hun boodschap. Dit geeft ze het gevoel dat ze ertoe zijn en gehoord worden. Telefonisch contact is veel persoonlijker dan chatten of mailen en creëert een band met je klanten.

Een beetje humor verwerken in het contact met je klanten kan bovendien wonderen doen. Het is heel moeilijk om dat via een chatgesprek over te brengen. Telefonisch contact biedt hier de ruimte voor. Daarnaast hoor je tijdens een telefoongesprek meteen wanneer de klant gefrustreerd is en kun je daar sneller op inspelen. Empathie, begrip en persoonlijkheid komen naar voren bij telefonisch klantcontact.

Efficiënte oplossingen

De wereld en onze maatschappij zijn continu aan het veranderen, maar de behoeftes van de klant blijven bestaan. Door deze behoeftes goed te snappen, lever jij als ondernemer toegevoegde waarde aan de beleving van de klant.

Klanten verwachten om zo snel mogelijk geholpen te worden. Ook al gaat het om een klein probleem, ze willen jou gemakkelijk kunnen bereiken en snel een oplossing aangeboden worden. Het beste servicekanaal hierbij is de telefoon. Geen gedoe met het opzoeken van de website of de juiste social media account van het bedrijf; alleen het nummer intoetsen en direct geholpen worden. Iedereen weet bovendien hoe je moet bellen, maar niet iedereen is nog gewend aan digitaal contact.

Bij telefonisch contact kun je overigens meerdere onderwerpen tegelijk behandelen. Klanten kunnen meerdere vragen tegelijk stellen, doorvragen en nieuwe vragen stellen op het gegeven antwoord. Kortom, via een telefoongesprek los je klantproblemen sneller en makkelijker op en dit zorgt voor een betere klantbeleving.

Klantloyaliteit

Telefonisch klantcontact zorgt voor een proactieve communicatie, waarmee je de klant laat zien dat je ze waardeert en moeite doet om ze tevreden te houden. Dit leidt tot een betere perceptie en beleving van de klant. Ze voelen zich meer verbonden en betrokken bij jouw bedrijf; hogere klantloyaliteit.

Bedrijven die hun klantloyaliteit verbeteren, profiteren van een opmerkelijke omzetverhoging. Want loyale klanten:

  • blijven langer klant
  • zijn terugkerende klanten
  • geven vaak meer uit
  • bevelen het aan anderen

Verbeter je telefonische bereikbaarheid

Om te kunnen overleven in deze concurrerende economie, is het belangrijk om waarde toe te voegen aan de beleving van je klanten. Slechte telefonische bereikbaarheid leidt tot imagoschade en dat wil je als onderneming natuurlijk niet.

Klantenservice uitbesteden

Telefonisch contact met de klant is belangrijk, maar de kwaliteit in hoe dat wordt gedaan maakt echt het verschil. Telefoneren lijkt makkelijk, echter komt er heel wat meer bij kijken dan je denkt. Hoe hou je de leiding in een telefoongesprek? Hoe neem je netjes op en blijf je vriendelijk, ongeacht de (negatieve) toon van de klant? Hoe verbind je een klant door? Hoe krijg je een boze klant wat rustiger?

Door je klantenservice uit te besteden aan een externe partij, een professionele contactcenter, maak jij je geen zorgen meer om al deze vragen. Het scheelt je niet alleen veel tijd, maar je komt ook voordeliger uit omdat je hier zelf geen personeel voor hoeft aan te nemen of op te leiden. Een contactcenter is als het ware een verlengstuk van je onderneming en draagt bij aan de beleving van je klanten.

Ervaar het verschil met iMA Contact

iMA Contact is een internationaal contactcenter en doet aan zowel Nederlandse, Belgische als Franse projecten. Met 17 jaar ervaring in ons vakgebied beschikken wij over de benodigde expertise voor het effectief, efficiënt en professioneel afhandelen van jouw klantcontacten. Onze klantcontactmedewerkers worden getraind volgens jouw instructies om alle ins en outs van je bedrijf te kennen. Goed getrainde medewerkers zorgen voor tevreden klanten en samen zorgen we voor ultieme klantbeleving!

Overtref de verwachtingen van je klanten

Get in Touch

Wij bespreken graag wat we voor elkaar kunnen betekenen in een persoonlijk of online gesprek

Maak direct een afspraak