Drie tips om vanuit huis effectief te werken

Thuiswerken bij iMA Contact

Het beheren van een productief schema is van cruciaal belang als je effectief vanuit huis wilt gaan werken. Grens tussen werk en privé vervaagt snel als je niet uitkijkt.

Thuiswerken heeft zo zijn voordelen en nadelen, dit succesvol uitvoeren vergt geduld en een beetje oefening. Hieronder volgen drie eenvoudige stappen om je te helpen bij het maken van een productief thuiswerkschema. Als je het goed doet, haal je er meer voordelen uit dan nadelen. De drie tips om vanuit huis effectief te werken:

1. Je ideale werkplek vinden

Om vanuit huis productief te werken moet je weten waar jouw ideale werkruimte uit bestaat. Vind je creatieve stimulatie wanneer er veel achtergrondgeluid of muziek is? Of geef je de voorkeur aan absolute rust en stilte?

Als je met een laptop werkt, is het misschien verleidelijk om vanaf de bank te werken. Maar dit kan al snel zorgen voor te veel comfort waardoor je werk er onder gaat lijden. Richt daarom in huis voor jezelf een vaste werkplek in.

Je wilt ook nadenken over het gebied om je heen. Is het te koud of warm? Is het te donker of is er te veel rommel? Al deze factoren bepalen waar en hoe jouw kantoor ingesteld moet worden voor de meest productiviteit.

Helemaal ideaal zou zijn als je de werkplek kan afsluiten. Na een werkdag kan je dan de deur dichttrekken en is het werk echt afgesloten van privé terwijl je gewoon thuis werkt.

2. Creëren een stressvrije werkzone

Wat doe je ECHT met je tijd de hele dag? Tenzij je een dagboek of een kalender bijhoudt, weet je het niet zeker. Je denkt misschien dat je weet hoe de tijd wordt besteed, maar je zou meer tijd kunnen verspillen dan je denkt.

Gebruik zoiets als Google Agenda, een agendaplanner of gewoon een notitieboek om bij te houden aan wat voor activiteiten je doorbrengt in de komende 7 dagen. Zo kun je zien wat je productiviteitsblokkering is en op welke momenten je meer (of minder) energie hebt.

Door te werken met de eb en vloed van je geest en lichaam, zal je ervoor zorgen dat je meer werk gedaan krijgt in minder tijd, terwijl je een gelukkiger en stressvrije werkzone creëert. Het draait allemaal om slimmer werken, niet moeilijker.

3. Tijd vrijmaken voor pauze en eten

Met andere woorden, je moet duidelijke werkgrenzen instellen voor jezelf, je vrienden en je gezin. Sla geen lunchtijd of koffiepauzes over omdat je toch al thuiswerkt. Je lichaam en geest moeten beide een pauze hebben om op te laden en ze moeten worden bijgetankt met goed voedsel.

Een andere enorme wegversperring die je tegenkomt als je vanuit huis werkt, is afleiding met je familieleden en vrienden. Het is heel belangrijk dat je openlijk communiceert over je werktijden zodat je productiviteit niet verstoord wordt.

Soms zijn het de eenvoudigste veranderingen die de grootste impact hebben.

Een laatste extra tip: Ga niet te lang door. Zorg voor structuur en maak het niet te laat. Plan je uren en dagen goed in met gebruikelijke werk uren. Werk je liever toch nog wat even door? Geen probleem, maar zorg dan wel voor extra en langere pauzes.

Thuiswerk bij iMA Contact

Bij iMA Contact hebben wij ruime ervaring met thuiswerkers. Wil jij ook liever thuiswerken? Bekijk onze thuiswerk vacature, samen maken we er een succes van!