Verbeter je klantgesprekken met deze 9 gouden tips

In klantenservice gaat het niet om het afvinken van taken, maar om het creëren van memorabele ervaringen – jij bent de kunstenaar

Als klantenservice agent is het essentieel om je gesprekken met klanten op een professionele en effectieve manier te voeren. Jij bent namelijk verantwoordelijk voor het bieden van uitstekende klantenservice en het opbouwen van duurzame relaties met klanten. Maar laten we eerlijk zijn, soms kunnen klantgesprekken uitdagend zijn. Geen zorgen, wij zijn hier om je te helpen!

In deze blog delen we 9 gouden tips, waarmee je jouw klantgesprekken kunt verbeteren en een blijvende indruk kunt maken op elke klant die je helpt. Ontdek de geheimen van empathisch luisteren, leer hoe je lastige situaties effectief aanpakt en vergroot de tevredenheid van klanten. Aan ‘t einde van de blog hebben we een speciaal bonuskopje toegevoegd om je nog gemotiveerder te maken in het afhandelen van klantcontacten. Dus, laten we snel beginnen!

Tip 1: Empathie als sleutel tot verbinding

Empathie spreekt luider dan woorden, het raakt het hart van elke klant

In de wereld van klantenservice vormt empathie de sleutel tot succes. Het is meer dan alleen een woord; het is een krachtige tool die deuren opent naar onvergetelijke klantinteracties. Het vormt de brug die klanten met jou verbindt. Met elk klantgesprek bouw je vertrouwen op en maak je een blijvende indruk op hun hart. Empathie is als een magische connectie, waarin je klanten het gevoel geeft dat ze gehoord en gewaardeerd worden.

Spreek niet alleen, maar luister ook naar de onuitgesproken woorden die tussen de regels door klinken. Want in klantenservice gaat het niet alleen om wat je zegt, maar ook om hoe je het zegt. Een oprechte toon en een kalme stem zijn de ingrediënten die wonderen kunnen verrichten. En een hoorbare glimlach is als de kers op de taart, die een onvergetelijke ervaring vormt en de dag van klanten positief kan veranderen. Dus.. luister met empathie, en reageer met zorg!

Tip 2: De kracht van open vragen: een uitnodiging tot diepere gesprekken

Open vragen zijn een waardevol instrument in effectieve communicatie. Ze helpen jou waardevolle inzichten van klanten te krijgen tijdens een klantgesprek. Door oprecht te luisteren naar wat klanten delen, verzamel je nuttige informatie die je later kunt gebruiken om gepaste oplossingen en aanbiedingen te presenteren. Bovendien creëer je op deze manier een gevoel van gehoord en begrepen worden bij klanten en moedig je ze aan om je aanbod serieus te overwegen.

Wees niet tevreden met een kort en vluchtig antwoord, maar heb de moed om verder te graven en de diepere betekenis achter de woorden van de klant te achterhalen. Als de klant bijvoorbeeld aangeeft dat de prijs een belangrijk aspect is, vraag dan door om te begrijpen welke aspecten van de prijs voor hem het meest doorslaggevend zijn. (In dit geval gaat het om de verkoop van elektriciteit), is het de prijs per kWh, de totale energiekosten of gaat het om een voorschotfactuur? Pas hierna kun je met een oplossing komen die goed aansluit op de daadwerkelijke behoeften van de klant.

Gerichte, open vragen stellen is een vaardigheid die oefening en voorbereiding vergt. Terwijl je tijdens het klantgesprek kunt leren doorvragen, kun je je ook vooraf voorbereiden door relevante vragen te bedenken die je helpen de klant beter te begrijpen. Hier zijn enkele voorbeelden ter inspiratie:

 • Waarom heb je voor je huidige leverancier gekozen?
 • Wat zou je overtuigen om nu van leverancier te wisselen?
 • Wat is voor jou gewoonlijk belangrijk bij het kiezen van een leverancier?
 • Waar kijk je naar wanneer je een vergelijking maakt tussen leveranciers?

Door deze vragen voor te bereiden en tijdens je klantgesprekken te gebruiken, nodig je de klant uit tot diepere gesprekken. Je creëert een ruimte waarin de klant vrijelijk kan praten en zijn wensen kan delen, wat zorgt voor een waardevolle connectie en een oplossing die echt het verschil maakt.

Tip 3: Het belang van luistersignalen

De klant zal je woorden vergeten, maar nooit je luisterend oor

Een uitstekende manier om de band met de klant verder te versterken, is door gebruik te maken van luistersignalen tijdens het klantgesprek. Kleine verbale aanmoedigingen, zoals ”Ah?”, “Ja inderdaad, ik begrijp wat je zegt”, of andere bevestigende reacties, laten zien dat je actief luistert en geïnteresseerd bent in wat de klant te zeggen heeft. Dit versterkt niet alleen de connectie, maar moedigt de klant ook aan om meer te delen en te blijven praten. De klant zal zich gehoord en gerespecteerd voelen, wat de basis legt voor een duurzame relatie (en een optimaal klantgesprek).

In dit digitale tijdperk, waarin technologie vaak de overhand heeft, is het gebruik van luistersignalen meer dan alleen maar woorden; ze tonen onze menselijkheid en warmte in een wereld die soms afstandelijk kan aanvoelen. Of je nu een telefoongesprek voert of een face-to-face videogesprek, deze kleine tekenen van betrokkenheid kunnen het verschil maken tussen een oppervlakkig klantgesprek en een diepe, zinvolle interactie. Maak er dus ook gebruik van..!

Tip 4: Omgaan met lastige situaties

Van negativiteit naar positiviteit: jij bent de transformer!

Soms kunnen klantgesprekken uitdagend zijn, vooral als klanten gefrustreerd zijn of klachten hebben. Blijf kalm en professioneel, en laat je niet meeslepen in emoties. Dit is waar empathie ook een belangrijke rol speelt. Toon begrip voor de gevoelens van de klant, ook al ben je het misschien niet eens met zijn standpunt, en bied verontschuldigingen aan indien nodig. Een oprechte excuus toont immers aan dat je de zorgen van de klant serieus neemt en zijn gevoelens respecteert.

Werk samen met de klant aan een oplossing. Soms is het simpelweg een kwestie van luisteren en erkenning geven, terwijl in andere gevallen een meer proactieve oplossing nodig is. Als je goed omgaat met zo’n lastige situatie, kun je een negatief klantgesprek transformeren in een positieve. Behoud te allen tijde respect en professionaliteit, zelfs als de communicatie moeilijk verloopt. En onthoud dat klanten vaak niet verwachten dat elk probleem onmiddellijk wordt opgelost, maar dat ze gehoord en serieus genomen willen worden.

Tip 5: Positieve mindset, succesvol klantgesprek

Vul klantgesprekken met positieve vibes – geef klanten een onvergetelijke en inspirerende ervaring

Een positieve houding straalt als een warme zon door je klantgesprekken. Het is een onmiskenbare energie die klanten kunnen voelen wanneer je oprecht vriendelijk en behulpzaam bent. Zelfs als je een uitdagende dag hebt, laat je professionele houding de boventoon voeren. Het is juist in deze moeilijke tijden dat jouw positieve benadering een grotere impact kan hebben dan dat je je kunt voorstellen. Positiviteit heeft de kracht om elke uitdaging te verzachten.

Klanten kunnen de sfeer van zorgzaamheid en oprechtheid in je stem horen. Begroet ze met een vriendelijke en warme stem, zelfs als ze gefrustreerd klinken en zich teleurgesteld voelen. Reageer vooral niet met defensiviteit of terughoudendheid, maar laat weten dat je begrip hebt voor hun situatie. Houd een optimistische en behulpzame houding aan, ook al blijft de klant uiten hoe vervelend de situatie voor hen is. Jouw positieve energie straalt door in je woorden, reist door de telefoonlijn en raakt het hart van de klant.

Tip 6: Vakjargon verstoort de communicatie, en daarmee de connectie

In de wereld van zakelijke interacties en gesprekken, is duidelijke communicatie van onschatbare waarde. Maar soms kunnen vaktaal en technische terminologie, die specifiek zijn voor bepaalde vakgebieden, een obstakel worden voor effectieve communicatie. Het kan leiden tot verwarring, misinterpretaties, een gevoel van onzekerheid en een gebrek aan betrokkenheid van de klant. En dit kan het vertrouwen en de openheid in het klantgesprek verminderen.

De kracht van communicatie ligt in het vermogen om informatie duidelijk over te brengen, ongeacht het kennisniveau van de gesprekspartners. Daarom is het vermijden van vaktaal vaak een slimme zet. Enkele voorbeelden van vaktaal in klantenservice zijn: omnichannel, IVR (Interactive Voice Response), CRM (Customer Relationship Management) en chatbot. Door dit soort vakjargon te vermijden en eenvoudige taal te gebruiken tijdens je klantgesprekken, vergroot je de kans dat jouw boodschap correct wordt begrepen en gewaardeerd.

Tip 7: Elke klant verdient een VIP-behandeling

In klantenservice is er één waarheid die áltijd geldt: elke klant verdient een behandeling van topklasse. Het idee van een VIP-behandeling gaat verder dan alleen het afhandelen van verzoeken; het draait om het creëren van een oprechte verbinding en het achterlaten van een blijvende indruk.

Stel je voor dat elke klant een VIP-badge draagt en als een speciale gast wordt beschouwd wanneer je met hen praat. Zie het als een scenario waarin je de rode loper uitrolt voor elke interactie. Of het nu gaat om een vraag, verzoek of zelfs een zorg, jouw inzet om klanten als VIP’s te behandelen, voegt een diepe en blijvende waarde toe aan hun ervaring die niet snel wordt vergeten.

Met zo’n benadering is een klantgesprek nu niet slechts een eenvoudige uitwisseling van informatie, maar een gouden kans om een positieve indruk achter te laten. Dus, laat je glimlach horen aan de telefoon, wees hun gids en zie hoe deze VIP-behandeling niet alleen hun dag, maar ook jouw succes als klantenservice agent transformeert!

Tip 8: Waarde toevoegen aan het klantgesprek: maak het onvergetelijk

Moderne klantenservice draait om het creëren van gedenkwaardige ervaringen die klanten lang na het gesprek bijblijven. Om dit te bereiken, is het belangrijk om een stap verder te gaan dan alleen vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Zo geef je klanten het gevoel dat ze meer krijgen dan wat ze verwachten, wat leidt tot een gevoel van waardering, vertrouwen en loyaliteit dat verder reikt dan het moment van interactie. Maar hoe voeg je als klantenservice agent waarde toe aan een klantgesprek? Hieronder vind je enkele praktische voorbeelden:

 • Onthoud de naam van de klant: Dit is de eenvoudigste, maar meest effectieve strategie en voegt een persoonlijke touch aan het klantgesprek.
 • Ken je product en/of dienst van binnen en buiten: Hierdoor kun je gepersonaliseerde aanbevelingen doen en inzichtelijke antwoorden geven.
 • Spreek waardering uit: Laat je waardering zien voor de klant, niet alleen voor hun aankoop, maar ook voor hun tijd en vertrouwen in jouw bedrijf. Een oprecht ‘dankjewel’ kan het verschil maken tussen een gewoon klantgesprek en een waardevolle interactie.
 • Luister naar feedback: Geef de klant een stem en luister naar wat ze te zeggen hebben. Vraag actief naar hun feedback, of het nu gaat om positieve ervaringen of gebieden die kunnen worden verbeterd. Dit toont betrokkenheid en een verlangen om te evolueren.
 • Pas je communicatiestijl aan: Ieder persoon is anders. Pas je communicatiestijl aan op basis van de persoonlijkheid en voorkeuren van de klant. Dit creëert een sfeer van begrip en maakt het klantgesprek gemakkelijker en aangenamer.
 • Houd de klok in de gaten: Maar niet ten koste van klantenzorg. Respecteer de tijd van de klant en zorg ervoor dat je je klantgesprekken efficiënt, maar toch doordacht uitvoert.
 • Bied meer keuzes aan in plaats van één: Dit geeft klanten een gevoel van controle en laat zien dat je bereid bent om op maat gemaakte oplossingen te leveren.

Tip 9: Laatste indruk is even belangrijk

De eerste indruk telt, maar de laatste indruk is net zo essentieel voor het vormgeven van de algehele klantbeleving. Het is als de laatste noot van een melodie; het blijft in de gedachten hangen van de klant. Door je klantgesprekken af te ronden met een positieve noot, bijvoorbeeld door te bedanken voor hun vertrouwen in jouw assistentie, laat je de klant voelen dat je goed geluisterd hebt en geef je ze de mogelijkheid om eventuele miscommunicaties te corrigeren.

Een gedenkwaardige laatste indruk kun je achterlaten door het klantgesprek af te ronden met een korte samenvatting van de besproken punten of door de klant te vragen: ‘’Heeft u nog vragen?’’. Vergeet niet om de gemaakte afspraken te noteren, om misverstanden te voorkomen voor beide partijen. Wat je ook kunt doen, is je eigen pitch geven waarin je laat zien dat je goed geluisterd hebt en de behoeften van de klant begrijpt. Stel als laatst duidelijke actiepunten op, zodat de klant het gesprek verlaat met een gevoel van helderheid en betrokkenheid.

Laat je geduld, vriendelijkheid en bereidheid om te helpen aan het einde van het klantgesprek doorklinken. Laat de klant achter met een glimlach en een gevoel van tevredenheid, zodat ze met vertrouwen terugkeren voor meer. Het doel is om de klant te laten weten dat ze bij jou in goede handen zijn en dat je er altijd bent om ze te ondersteunen als klantenservice agent.

Bonus: Met deze hack voel jij je thuis in een contactcenter

We willen allemaal dat ons werk aanvoelt als een tweede thuis, toch? Als jij je comfortabel voelt op je werk, kun je je beter richten op je klantgesprekken, neemt je zelfvertrouwen toe, raak je dieper betrokken bij je taken en kun je klanten beter van dienst zijn.

Er is een simpele, maar buitengewoon effectieve methode om jezelf naar een staat van kalmte en ontspanning te brengen; een ademhalingstechniek waarbij je dubbel inademt, gevolgd door een rustige uitademing. Deze oefening duurt minder dan een minuut en kan overal worden toegepast: in je pauzes, op het toilet of zelfs tussen je klantgesprekken door. Je collega’s zullen het niet eens opmerken.

De oefening is als volgt:
 • Zit rustig op je stoel en ontspan je schouders, gezicht en kaakspieren
 • Adem in door je neus, adem vervolgens nog een klein beetje in
 • Adem rustig! uit (het liefst door je mond)
 • Doe dit 2-3 rondes, dan heb je 1 herhaling. Doe 2 tot 4 herhalingen per dag, zodra je wat rust nodig hebt.

Hoewel de mate van stress kan variëren onder klantenservice agents, is deze oefening geschikt voor iedereen. Na 4 tot 5 dagen zul je de effecten in je lichaam beginnen te ervaren: een sterkere welzijnsbeleving, verhoogd zelfvertrouwen, een diepere connectie met je geest, een rustiger gevoel en een helderder mind. Vanuit deze innerlijke plek van rust en vrede, zul je uitblinken in alles wat je doet. Dit gevoel van gemak zal je laten stralen in je rol en leiden tot topprestaties, wat resulteert in superieure klantgesprekken (en mogelijke bonus-verdiensten!).

Leer, groei en ontwikkel jezelf continu

Feedback is de sleutel tot zelfontdekking en professionele groei

Met de 9 gouden tips in deze blog ben jij klaar om klantenservice van topkwaliteit te leveren. Empathie, nauwkeurig begrip, proactiviteit, effectieve communicatie en een positieve houding zijn de bouwstenen voor succesvolle klantgesprekken. Onthoud, in klantenservice draait het niet om het afvinken van taken, maar om de impact die jij als klantenservice agent maakt. Vandaag, morgen en altijd: zie elke klant als jouw enige klant en behandel hen met de aandacht en zorg die ze verdienen.

Klantenservice is een continu leerproces. Evalueer je klantgesprekken, vraag regelmatig om feedback van je teamleider of collega’s en upgrade je vaardigheden. Dit omvat niet alleen het vergroten van je kennis, maar ook het verfijnen van je aanpak, luisteren en communiceren. Elke glimlach in je stem, elk moment van oprechte aandacht en elke extra inspanning om de verwachtingen te overtreffen, kunnen een opmerkelijk verschil maken in hoe klanten jou en je service ervaren.

Join iMA Contact als klantenservice agent

Sta jij open voor nieuwe kansen in de klantenservice-sector of voel je je niet helemaal voldaan met je huidige baan? Sluit je dan aan bij team iMA Contact en laten we samen uitzonderlijke klantenservice-ervaringen creëren die zowel klanten als jou een glimlach bezorgen!

Heb je nog geen ervaring als klantenservice agent? Geen zorgen! Bij ons krijg je gedurende je eerste week een intensieve begeleiding, met alle tips & tricks voor het voeren van ultieme klantgesprekken, waardoor je in korte tijd een volwaardige klantenservice agent wordt die met volle motivatie inkomende en/of uitgaande telefoongesprekken zal voeren.

Wat kun je bij ons verwachten? Een multiculturele werkomgeving met gedreven collega’s en teamleiders die altijd bereid zijn om je te ondersteunen en te motiveren. Wij hebben vestigingen in Konya, Ankara, Denizli en Nazilli.

Elk klantgesprek opent de deur naar een waardevolle relatie; benader ze met zorg en excellentie

Get in Touch

Kom jij ons team versterken?

Vacatures