Dienstplicht in Turkije: kom jij in aanmerking?

Dienstplicht in Turkije: kom jij in aanmerking?

De militaire dienstplicht in Turkije is wettelijk verplicht voor alle mannelijke burgers. Zodra je 20 jaar bent, moet je je aanmelden bij het Turkse Ministerie van Nationale Defensie (T.C. Millî Savunma Bakanlığı) om deze plicht te vervullen.

Maar hoe zit het met de Turken in het buitenland? Gelden hier andere regels voor? Hoelang duurt de dienstplicht in totaal? Is het mogelijk om deze dienstplicht af te kopen of zelfs te weigeren? In deze blog krijg je antwoord op al deze vragen. Laten we beginnen.

Zijn Turken in het buitenland ook dienstplichtig?

De regels en procedures voor de Turkse dienstplicht staan vermeld in de Wet op de Militaire Dienst in overeenstemming met artikel 72 van de Turkse grondwet. Hierin is vastgelegd dat iedere man in Turkije dienstplichtig is en zich moet laten registreren vanaf 1 januari van het jaar waarin hij 20 wordt.

Hetzelfde geldt voor Turken die in het buitenland verblijven. Hier ben je al dienstplichtig vanaf je 19e leeftijd tot en met je 38e leeftijd. Voor de Turkse dienstplicht ontvang je geen persoonlijke oproep, maar moet je je aanmelden bij het Turkse consulaat. In geval van onttrekking aan de Turkse dienstplicht (asker kaçakçılığı), loop je het risico op een gevangenisstraf van 2 tot 36 maanden.

Hoelang is de Turkse dienstplicht?

De tijdsduur van de Turkse dienstplicht verandert continu. Tot 2014 bedroeg de dienstplicht 15 maanden, waarna dit werd verkort tot 12 maanden. Met de nieuwe regelgeving in 2019 is de dienstplicht nu nog maar 6 maanden lang. In sommige gevallen kan deze periode maximaal uitlopen tot 12 maanden.

Na 6 maanden militaire dienst kan een dienstplichtige, indien geschikt, nog 6 maanden in betaalde militaire dienst gaan. Hoeveel (salaris) je dan ontvangt, verschilt continu in verband met de inflatie.

Keuring voor de Turkse dienstplicht

Mannen die dienstplichtig zijn in Turkije, moeten voor de militaire dienst een medische keuring ondergaan. Omdat de normen en criteria voor de Turkse dienstplicht onvoldoende bekend zijn, kan een Nederlandse (huis)arts geen medische of geneeskundige verklaring verstrekken. Je zult door het consulaat worden doorverwezen naar een onafhankelijke arts.

Tijdens de keuring wordt er gekeken naar je gezondheidstoestand, opleidingsniveau, speciale vaardigheden en je beroep. Als je om een of andere reden wordt afgekeurd voor de militaire dienst, vervalt de dienstplicht helemaal.

Uitstel en vrijstelling van de Turkse dienstplicht

Voor de Turkse dienstplicht gelden er uitzonderingen voor degenen die ziek of gehandicapt zijn. Je moet dan langs een aangewezen ziekenhuis voor een medisch rapport. Bij goedkeuring wordt dit rapport gedeeld met het Turkse Ministerie van Nationale Defensie waar de uiteindelijke beslissing wordt genomen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je een bezwaar indienen en wordt er een volgend medisch onderzoek uitgevoerd in een militair ziekenhuis in Turkije.

Verder kom je in aanmerking voor een vrijstelling als je broer is omgekomen in militaire dienst als gevolg van oorlogsgeweld of als je aangeeft homoseksueel te zijn.

Turken in het buitenland, met een dubbele nationaliteit, kunnen om uitstel vragen tot en met hun 38e leeftijd. Je moet hier wel een geldige reden (zoals studie) voor hebben met ondersteunende documenten. Het uitstel kun je aanvragen via het Turkse consulaat.

Turkse dienstplicht afkopen

Turkije kent een afkoopregeling voor de militaire dienst. Turkse burgers kunnen de dienstplicht afkopen tegen een betaling van 104.084,00 Turkse lira, wat op het moment van schrijven gelijk is aan ongeveer 5.117 euro. In 2022 bedroeg dit bedrag nog maar 80.064,72 Turkse Lira (Turkije is in heftige strijd met hoge inflatie). Maar zelfs na afkoop, moet je een basistraining van 3-4 weken volgen.

De afkoopregeling geldt ook voor dienstplichtigen verblijvend in het buitenland. Het bedrag is vrijwel hetzelfde. Een basistraining hierbij is echter niet vereist. Voorafgaand aan de afkoop van de militaire dienst moet er wel een online cursus van het Turkse Ministerie van Nationale Defensie worden gevolgd.

Heb jij de Turkse dienstplicht al vervuld?

Heb jij de Turkse dienstplicht al vervuld en ben je momenteel op zoek naar werk in Turkije? Join iMA Contact en begin direct te werken als klantadviseur! Met 4 vestigingen in Turkije, 5 talen en 100+ medewerkers is iMA Contact hét contactcenter van Turkije. Wij bieden jou een uitstekende salaris met een gezellige werksfeer en dagelijks warme maaltijd.

Kom jij ons team versterken? Of heb je nog vragen over de Turkse dienstplicht? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn een klantgericht bedrijf en helpen je graag op weg.