Verhuizen naar Turkije: Levenskosten & huisvesting

Verhuizen naar Turkije: Levenskosten & huisvesting 2023

Ben je van plan om naar Turkije te verhuizen voor een nieuwe baan? Of overweeg je om je koffers te pakken en de sprong te wagen naar dit prachtige land? Voordat je de stap zet, wil je natuurlijk alles weten over de kosten van levensonderhoud en huisvesting in Turkije.

Stel je eens voor: wandelen door de levendige straten van Istanbul, genieten van de historische schoonheid van Ankara of ontspannen op de prachtige stranden van Antalya. Klinkt fantastisch, maar hoeveel kost het eigenlijk om hier te leven? Wat zijn de huurprijzen en de huishoudelijke kosten in Turkije? En hoe zit het met de salarisniveaus? Geen zorgen, in deze blog delen we alle antwoorden met je.

Wist je dat de Engelse benaming voor “Turkije” officieel is veranderd van ‘Turkey’ naar ‘Türkiye’?

Kosten van levensonderhoud in Turkije

1 euro is (op het moment van schrijven) gelijk aan 28,4 Turkse lira, terwijl nog 5 jaar geleden dezelfde euro gelijk stond aan ± 6 TL

Over het algemeen liggen de levenskosten in Turkije lager dan die in Nederland en België. Hoewel de prijzen in grotere steden (Istanbul, Ankara en Izmir) en toeristische gebieden (Alanya, Bodrum en Fethiye) duurder zijn dan in kleinere steden en dorpen, kun je al voor ongeveer 800 tot 1.000 euro per maand een goede levensstijl aanhouden. Dit maakt het land erg aantrekkelijk voor expats en expat-echtparen (mensen die voor hun werk tijdelijk in het buitenland wonen).

De kosten van levensonderhoud in Turkije hebben we onderverdeeld in een aantal categorieën:

Huurprijzen

In verband met de huidige economische crisis in Turkije, liggen de huurprijzen erg hoog in verhouding tot het nationale minimumloon, dat op ‘t moment van schrijven ± 400 euro bedraagt. In steden zoals Konya, Kayseri, Eskişehir, Denizli en Bursa kun je een goed appartement vinden voor ongeveer 300 euro (± 8.500 Turkse lira), terwijl de prijzen in Istanbul, Ankara, Izmir en Antalya al snel kunnen oplopen.

Huishoudelijke kosten

De kosten voor water, gas en elektriciteit liggen gezamenlijk vaak onder de 80 euro per maand. De prijs voor een (mobiel) abonnement met 1.000 belminuten, 1.000 sms-berichten en 5GB internet is minder dan 10 euro. Thuis internet, onbeperkt, kost ook niet meer dan 10 euro. En wat betreft de wekelijkse boodschappen en maaltijden, kun je denken aan 100 tot 150 euro per maand.

Gezondheidszorg

Turkije heeft een nationale ziektekostenverzekering, genaamd de Sosyal Güvenlik Kurumu. Inwoners en burgers van Turkije moeten zich verplicht bij deze instelling registreren en premies betalen (dit wordt geregeld door je werkgever). Hiermee krijg je recht op medische diensten en behandelingen in zowel publieke ziekenhuizen als particuliere zorginstellingen. Veel expats en welgestelde inwoners maken vooral gebruik van privéziekenhuizen, vanwege de geavanceerde medische technologie en hogere mate van comfort.

Hieronder hebben we een tabel opgesteld van de levenskosten in Turkije, waarbij de bedragen gemiddeld en afgerond zijn, en kunnen variëren afhankelijk van de stad en regio.

De onderstaande bedragen zijn van toepassing sinds 1 juli 2023

Uitgaven Bedrag
Huur Per maand
Appartement – 1 slaapkamer (60 m²) € 211 6.000 TL
Appartement – 1 slaapkamer (90 m²) € 299 8.500 TL
Appartement – 2 slaapkamers (130 m²) € 422 12.000 TL
Appartement kopen
Nieuw 100 m² – Grote stad € 70.423 2.000.000 TL
Nieuw 100 m² – Kleinere stad € 52.817 1.500.000 TL
Nutsvoorziening
Water, gas en elektriciteit – gemiddelde van zomer & winter € 53 1.500 TL
Mobiel abonnement – met bellen, sms en 10 GB data € 7 200 TL
Internet thuis – onbeperkt € 7 200 TL
Supermarkt
Water 1 L € 0,25 7 TL
Melk 1 L € 0,80 22 TL
Brood € 0,21 6 TL
Eieren 20 st. € 2,50 70 TL
Appel 1 kg € 0,70 20 TL
Banaan 1 kg € 1,10 30 TL
Ui 1 kg € 0,55 15 TL
Rijst 1 kg € 1,40 40 TL
Kipfilet 1 kg € 3,15 90 TL
Sigarettenpakje 20 st. € 1,40 40 TL
Restaurant
Maaltijd – 1 persoons € 4,20 120 TL
Maaltijd – 2 persoons (middenklasse restaurant) € 17,60 500 TL
Burger King – Big King Menu € 4,40 125 TL
Cappuccino € 2,10 60 TL
Kleding
T-shirt – H&M € 8,80 250 TL
Spijkerbroek € 12,30 350 TL
Schoenen – Adidas sports € 35,20 1.000 TL
Vervoer
Dolmuş (busje) € 0,30 8,50 TL
Tram – enkele reis € 0,28 8 TL
Trein – Konya naar Ankara (enkel) € 4,75 135 TL
Taxi – starttarief € 0,35 10 TL
Taxi – 1 km € 0,55 15 TL
Benzine – 1 L € 0,90 25 TL
Nieuwe auto – Togg € 42.500 1.207.000 TL
Tweedehands auto – Audi A3 Sedan € 38.732 1.100.000 TL
Gezondheidszorg
Sosyal Güvenlik Kurumu € 211 6.000 TL
Salarissen (netto)
Minimumloon € 401 11.402 TL
Ambtenaar – minimum € 775 22.000 TL
Leraar € 915 26.000 TL
Klantenservice medewerker € 1.000 28.400 TL

Huisvesting opties in Turkije

Wist je dat de meeste Nederlanders in Turkije, in Antalya wonen?

Turkije heeft een breed scala aan mogelijkheden voor huisvesting. Of je nu op zoek bent naar een appartement in de stad of een villa aan de kust, er zijn opties voor elke behoefte, budget en smaak.

In stedelijke gebieden zoals Istanbul, Ankara en Izmir vind je veel appartementencomplexen met verschillende groottes en voorzieningen. Van eenvoudige studio’s tot luxe penthouses, voor iedereen is er wel wat. Heb je liever een ontspannen lifestyle met een relaxte omgeving? Kustplaatsen zoals Bodrum, Antalya, Fethiye en Marmaris bieden prachtige mogelijkheden voor zowel tijdelijke als permanente huisvesting.

Een huis kopen? Turkije kent geen beperkingen voor buitenlanders op dit gebied. Voor ongeveer 50.000 euro kun je al een appartement kopen van ca. 100 m². Ben je van plan om in een hotel te verblijven? Hou een prijs van gemiddeld 40 euro per nacht in gedachten. In grote steden kunnen de prijzen echter oplopen tot 75+ euro per nacht.

Voordat je een keuze maakt over je huisvesting in Turkije, raden we je aan om rekening te houden met aspecten zoals afstand tot je werkplek, toegang tot openbaar vervoer en voorzieningen in de omgeving. Verder kun je contact opnemen met lokale makelaars of expat gemeenschappen voor advies en aanbevelingen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de wettelijke vereisten en je rechten en plichten als huurder of koper, en maak indien nodig gebruik van juridisch advies.

Cartoon map Turkije

Bonus: wat mag je niet vergeten op je reis naar Turkije

Heb je dit jaar Turkije gekozen als vakantiebestemming? Naast de essentiële items zoals reisdocumenten, geld en medicijnen is het goed om het volgende niet te vergeten:

  • Zonnebril en zonnebrandcrème tegen de felle zon in Turkije
  • Waterdichte telefoonhoes tijdens het zwemmen of watersporten
  • Oordopjes voor in ‘t vliegtuig, onderweg en ontspanning (denk ook aan een noise-cancelling koptelefoon)
  • Powerbank voor het (onderweg) opladen van je telefoon, tablet of andere elektronische apparaten
  • Lichte kleding om jezelf comfortabel te houden in de hitte
  • Lokale valuta inwisselen bij een geldwisselkantoor (of luchthaven)
  • Reisverzekering tegen onverwachte gebeurtenissen, zoals verloren bagage, medische noodgevallen of reisannuleringen

Ready voor je avontuur in Turkije?

Na het verzamelen van de nodige kennis over de levenskosten en huisvesting in Turkije, ben je nu klaar om vol vertrouwen de volgende stap te zetten naar deze nieuwe fase in je leven.

Turkije staat bekend om zijn warme gastvrijheid, rijke geschiedenis en prachtige landschappen. Daarnaast hechten Turken veel waarde aan sterke familiebanden en het respecteren van ouderen. Het is een land vol mogelijkheden, waar je de kans krijgt om nieuwe ervaringen op te doen, waardevolle vriendschappen te sluiten en je perspectief te verbreden.

We raden je aan om vooraf contact te leggen met lokale expat gemeenschappen, internationale netwerken of online forums om in contact te komen met andere expats of mensen die al in Turkije wonen. Hiermee kun je waardevolle informatie krijgen over het leven in Turkije, zoals praktische tips, culturele inzichten en lokale informatie.

Op zoek naar een baan in Turkije?

Woon jij in Turkije of ben je van plan om binnenkort naar Turkije te verhuizen voor werk? En heb je een goede beheersing van de Nederlandse/Vlaamse of Franse taal? Solliciteer dan direct bij iMA Contact! Wij zijn een klantenservice bedrijf met vestigingen in Ankara, Konya, Denizli en Nazilli, en bieden de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Bij ons kun je denken aan een salaris van 800 tot 1.500 euro!

Als klantenservice medewerker zul je verantwoordelijk zijn voor het verlenen van uitstekende service aan onze klanten, het afhandelen van vragen en problemen, en het bieden van passende oplossingen. Meer weten? Neem gerust contact met ons op. Happy to help, altijd.

Veel succes en geniet van elk moment in Turkije!

Get in Touch

Kom gerust langs tijdens een van onze open dagen. Zo krijg je een beeld over de werksfeer en weet je wat jou te verwachten staat als callcenter medewerker.

Contact