Werken in Turkije: Arbeidsmarkt & sectoren

Werken in Turkije

Als je overweegt om naar Turkije te verhuizen voor werk, is het belangrijk om inzicht te krijgen in de arbeidsmarkt en de verschillende sectoren in het land. Of je nu een buitenlandse professional bent op zoek naar nieuwe carrièrekansen of gewoon nieuwsgierig bent naar de arbeidsmarkt in Turkije, je bent op de juiste plek.

In deze blog vind je waardevolle informatie over de snelgroeiende sectoren in Turkije en krijg je handige tips mee voor het vinden van geschikt werk. Laten we beginnen!

Toerismesector

De toerismesector is een van de belangrijkste pijlers van de Turkse economie en trekt zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen aan. Dit zorgt voor talrijke werkgelegenheidskansen in hotels, restaurants, reisbureaus en recreatievoorzieningen. Vooral in de populaire toeristische gebieden aan de kust (Izmir, Antalya) en in historische steden (Istanbul, Cappadocië) zijn er veel mogelijkheden in deze sector.

Hotels in Turkije zijn voortdurend op zoek naar meertalig personeel dat gastvrijheid en culturele diversiteit kan bieden aan internationale gasten. Reisbureaus zetten buitenlandse werkzoekenden in om reisroutes te plannen en informatie te verstrekken over lokale bezienswaardigheden. En in de horeca (restaurants, cafés en bars) is er vraag naar internationaal georiënteerd personeel om een gastvrije sfeer te creëren. Als buitenlandse werkzoekende met talenkennis heb jij een streepje voor bij het solliciteren naar banen in de Turkse toerismesector.

IT-industrie

Een andere snelgroeiende sector in Turkije is de IT-industrie (met aanzienlijke groeikansen voor buitenlandse werkzoekenden). Met flinke investeringen in technologische infrastructuur en een jonge, goed opgeleide bevolking, heeft het land een gunstig ecosysteem gecreëerd met een stijgende vraag naar professionals in softwareontwikkeling, data-analyse, kunstmatige intelligentie en cyberbeveiliging.

De steden Istanbul, Ankara en Izmir hebben zich ontwikkeld tot technologie hubs en hebben een dynamische, groeiende IT-sector. Buitenlandse werkzoekenden kunnen profiteren van de vraag naar IT-professionals in het land, waarbij ze kunnen werken in een stimulerende werkomgeving.

Financiën

Financiën is ook een belangrijke sector in Turkije, waar de vraag naar professionals in bankwezen, investeringen, verzekeringen en boekhouding groeit. Istanbul, als een belangrijk financieel centrum, biedt veel kansen in deze sector. Daarnaast biedt Turkije (als opkomende markt) veel mogelijkheden voor investeringen, waardoor er vraag is naar deskundigen op het gebied van internationale handel en risicobeheer. Als buitenlandse werkzoekende kun je profiteren van deze ontwikkelingen en bijdragen aan de groei van een opkomende economie.

Istanbul financeel centrum
Istanbul financieel centrum

Vastgoedsector

De vastgoedsector in Turkije is ook erg populair en is aantrekkelijk voor buitenlandse werkzoekenden vanwege zowel binnenlandse als buitenlandse investeringen. Met een bloeiende bouwsector is er steeds meer vraag naar professionals in vastgoedontwikkeling, projectmanagement, vastgoedbeheer en verkoop.

Turkije biedt mogelijkheden voor zowel nationale als internationale werkzoekenden, vanwege de groeiende stedelijke bevolking en de behoefte aan moderne woningen. Als buitenlandse werkzoekende kun je profiteren van deze groeiende markt en de mogelijkheden die het biedt om je carrière in vastgoed te ontwikkelen.

Klantenservice-sector

Ten slotte hebben we de klantenservice-sector die in opkomst is in Turkije. Turkije trekt steeds meer internationale bedrijven aan die op zoek zijn naar meertalige professionals om klantenservice te bieden. Deze bedrijven hechten veel waarde aan het leveren van hoogwaardige klantenservice aan hun klanten, wat resulteert in interessante carrièremogelijkheden voor mensen die goed kunnen communiceren in verschillende talen.

Of het nu gaat om telefonische ondersteuning, online chat of klantenafhandeling, de klantenservice-sector biedt veel functies aan waarin je jouw communicatie- en probleemoplossende vaardigheden kunt benutten en kunt werken voor wereldwijd bekende bedrijven, in een multiculturele werkomgeving.

Werk vinden en solliciteren: tips

Nu je inzicht hebt gekregen in de arbeidsmarkt en de groeiende sectoren in Turkije, is de volgende stap het vinden van geschikt werk. Hieronder vind je enkele tips:

  • Bezoek online vacaturesites die specifiek gericht zijn op de Turkse arbeidsmarkt, zoals iskur.gov.tr en Kariyer.net.
  • Maak gebruik van netwerksites, zoals LinkedIn, om in contact te komen met professionals in jouw vakgebied.
  • Schakel wervingsbureaus in, zoals Asistanik, die toegang hebben tot exclusieve vacatures en jou kunnen helpen bij het matchen van jouw vaardigheden met de juiste werkgevers.
  • Pas je CV aan: Zorg ervoor dat je CV goed aansluit bij de verwachtingen van werkgevers in Turkije. Hou rekening met de specifieke vereisten en kwalificaties die nodig zijn in de sector waarin je geïnteresseerd bent.
  • Leer een aantal Turkse woorden, zoals Merhaba (hallo), Nasılsın (hoe gaat het), Evet (ja), Hayır (Nee). Woorden als Hocam (mijn leraar) en Abi (oudere broer) worden ook vaak gebruikt op de Turkse werkvloer.
  • Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen in jouw vakgebied en zoek naar mogelijkheden om je vaardigheden en kwalificaties verder te ontwikkelen, zodat je competitief blijft op de Turkse arbeidsmarkt.

Op zoek naar werk in Turkije?

Ben je op zoek naar werk in Turkije en heb je een goede beheersing van de Nederlandse/Vlaamse of Franse taal? Solliciteer dan direct bij iMA Contact!

Als internationaal bedrijf met vestigingen in Ankara, Konya, Denizli en Nazilli zijn wij voortdurend op zoek naar nieuwe aanwinsten voor ons team. We bieden jou een multiculturele werkomgeving met gedreven collega’s en een aantrekkelijk salaris (betaling in euro’s).

Geen ervaring of vooropleiding? Geen probleem! Wanneer je bij ons solliciteert, wordt je door ons begeleid waarna je kunt werken voor gerenommeerde (Nederlandse, Belgische of Franse) bedrijven. Werken vanuit huis is bespreekbaar.

Bouw een internationale carrière op met iMA Contact

Get in Touch

Werken in Turkije? Bekijk onze openstaande vacatures

Openstaande Vacatures