Werken in Turkije – De Werkcultuur

Werken in Turkije - De Werkcultuur - IMA Contact

Ieder land heeft zo zijn eigen regelgeving en manier van werken. De cultuur in dat land bepaalt gelijk ook een groot deel van de sfeer op de werkvloer. Er is een verschil tussen de Turkse- en Nederlandse/Belgische werkcultuur. Westerse bedrijven die in Turkije zaken doen hanteren hun gewoontes. Wat over blijft is wennen aan die nieuwe cultuur met voor- en nadelen.

De Turkse werkcultuur wordt gekenmerkt door zijn hiërarchische structuur. Wat duidelijk weergeeft wie / waar verantwoordelijkheid of beslissingsrecht voor draagt.

Daarnaast staan Turkse bedrijven ook bekend om zijn spontane beslissingen. Er wordt niet altijd planmatig gewerkt en beslissingen worden meestal in het midden gelaten of op het laatste moment genomen.

Op de Turkse werkvloer is lunchen meestal gratis. Elke werkdag worden er warme maaltijden klaargemaakt, en dit allemaal op de kosten van de baas!

Werkcultuur bij iMA Contact in Turkije

Dankzij de Nederlands/Belgische menging van collega’s hanteert iMA Contact een westerse werkcultuur. Tijdens het werken bij iMA Contact in Turkije zal je daarom weinig merken van de traditionele Turkse werkcultuur.

Bij iMA Contact werken we met Europese opdrachtgevers. Kwaliteit gaat voor kwantiteit, dat is onze visie. Het niveau van de communicatieve vaardigheden in het Nederlands/Vlaams is bepalend voor ons bij het werven van potentiële collega’s. Zo zijn de werkzaamheden bij iMA Contact, planmatig en structureel.

Het uitgevoerde werk is gericht aan Nederland en België, daarom worden de werktijden van deze landen aangehouden. Vanwege het tijdsverschil tussen Nederland/België en Turkije wordt er in de zomerperiode gewerkt van 10.00 tot 19.00 uur en in de winter van 11.00 tot 20.00 uur.

Werk je op ons kantoor in Konya – Turkije, dan krijg je ook iedere werkdag een warme maaltijd! Op de kosten van het bedrijf natuurlijk.

Zakelijke relaties in Turkije

Ben je voor zaken in Turkije, let er dan wel op dat de manier van zaken doen nogal kan verschillen dan dat je in Nederland of België gewend bent.

Zoals het op de werkvloer eraan toe gaat, houd rekening met de hiërarchische structuur van de managementstijl. Spreek de juiste persoon aan binnen het bedrijf waarmee je zaken wilt doen. Een belangrijk detail wat je ook niet mag overslaan is de manier van aanspreken. Het is gebruikelijk om je zakenrelatie bij de voornaam gevolgd door meneer “bey” of mevrouw ‘hanım’ te noemen. Het komt nogal bot over als je een zakenrelatie alleen bij de voornaam noemt.

Meeste Turken spreken beperkt Engels, houd hier rekening mee. Het is verstandig om een vertaler in te schakelen om misverstanden in de communicatie tegen te gaan. Leer een paar eenvoudige Turkse woorden zoals “Evet, Hayır” (Ja, Nee), “Merhaba” (Hallo), “Nasılsın” (hoe gaat het) en gebruik ze tijdens het gesprek met je Turkse zakenrelatie, dat zullen ze prettig vinden.

Ondanks dat in Turkije een traditionele werkcultuur heerst, zijn er degelijke veranderingen. Turkse ondernemingen zijn bekend met de moderne managementmethoden en gaan hier ook steeds vaker mee aan de slag.

Turkse ondernemers zijn goede onderhandelaars en weten doorgaans wat ze willen. Bereid je goed voor je afspraak en maak geen overhaaste beslissingen. Netwerken speelt een grote rol binnen de zakelijke wereld in Turkije. Voor succesvolle zaken is het raadzaam om persoonlijke relaties op te bouwen.

Wil je een eigen onderneming starten in Turkije? Doing Business van de Wereldbank is een handige bron om informatie in te winnen over de Turkse economie en bedrijfsregelgevingen.

Bij iMA Contact hebben wij al meer dan 50 kandidaten geholpen met hun nieuwe avontuur in Turkije. Heb je nog vragen neem dan gerust contact met ons op. Wij proberen je zo goed mogelijk te helpen.

Deze blog is een onderdeel van onze Werken in Turkije reeks