Waarom Telemarketing nog steeds werkt (2021)

Waarom Telemarketing nog steeds werkt - 2021 - iMA Contact

Telemarketing is één van de oudste vormen van marketing, die tegenwoordig nog steeds vaak wordt ingezet. Het is geëvolueerd van cliché koude oproepen naar voicemail, VoIP, video-oproepen, enzovoort. Telemarketing werkt anno nu nog steeds goed.

Het zijn geen overbodige saaie verkoopgesprekken meer. Het heeft meer te maken met onderzoek, verkooptechnieken en het vinden van innovatieve manieren om potentiële klanten niet alleen te laten luisteren, maar ook om ze te verleiden jouw producten en diensten te kopen.

Wanneer telemarketing met de juiste kennis, expertise en middelen ingezet wordt, is er veel rendement uit te halen.

Telemarketing is een perfecte communicatie- en marketing middel voor:

Telemarketing biedt organisaties van elke omvang de mogelijkheid om verder uit te breiden en hun klantenbestand te ontwikkelen met lagere kosten en indrukwekkende resultaten.

Spreek de taal van de klant

Door een duidelijk beeld van je doelgroep te schetsen heb je de kans om een perfecte sale script op te stellen om het gesprek zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het doel is om de klant centraal te zetten in het gesprek. Niemand wilt natuurlijk een verhaal horen waar hij/zij niets aan heeft.

Duik dieper in jouw klantprofiel en probeer de volgende punten duidelijk te omschrijven:

Wie is de klant. Omschrijf je doelgroep aan de hand van kenmerken zoals: locatie, geslacht, leeftijd, interesse en beroep.

Begrijpt de klant jouw taal. Spreekt de klant een bepaalde dialect of jargon? Speel daarop in. Spreek geen taal die jouw klant niet gaat begrijpen.

Wat heeft de klant precies nodig? Tegen welke problemen loopt deze klant op? Of welke problemen kan deze klant wellicht in de toekomst tegenkomen?

Hoe kunnen de problemen van de klant zo snel mogelijk opgelost worden? Welke oplossing kan jij als bedrijf bieden om de probleem van deze klant zo snel mogelijk op te lossen.

Meeste callcenter agents hebben een éénduidig script die niet optimaal afgestemd is op de behoeften van de potentiële klant. Er is niet nagedacht over de situatie en profiel van de doelgroep. Elke klant krijgt hetzelfde verhaal te horen. Zo laat je veel kansen liggen.

Een goede telemarketing campagne heeft meerdere aanknopingspunten in de script. Elke klant is anders en heeft een aanpak nodig die verschilt van een standaard script.

Met trainingen, expertise en bewustwording kan de oorspronkelijke sale script doelmatig herschreven worden om de taalgebruik meer klant- en oplossingsgericht te maken.

Spreek jij de taal van je klant?

Telemarketing is direct

Telemarketing is geen eenzijdig communicatie. Er is een directe zender en ontvanger. Door gebruik te maken van de juiste tone of voice kan een telemarketing campagne minder ergernis veroorzaken.

Bij het opstarten van een telemarketing campagne gaat een hele marketingstrategie vooraf. Specialisten stellen een effectief script op om de klant zo snel en efficiënt mogelijk te helpen. Tijdens het gesprek heeft de (potentiële) klant de kans om direct vragen te stellen. Het gaat dus verder dan éénzijdig communicatie. Als adviseur en expert in je vakgebied kan je direct een antwoord en oplossing bieden.

Telemarketing is goed meetbaar

Het is belangrijk om de beste KPI’s voor jouw telemarketing campagne te identificeren. Het opvolgen en bijhouden van deze KPI’s moet leiden tot betere telemarketing prestaties. Het heeft geen zin om KPI’s op te stellen als deze niet meetbaar zijn en niet opgevolgd kunnen worden.

Met de juiste telemarketing software is het mogelijk om statistieken zoals effectieve gesprekstijd, conversie, beltijd en contact resultaten bij te houden. Merk je uit rapportages dat op een bepaalde tijd of dag een hogere conversie behaalt wordt, bel dan juist op die dag of tijd.

Statistieken uit je Telemarketing rapportages geven jouw medewerkers en managers een indicatie van de prestaties. Waar zijn de knelpunten, hoe kunnen deze verbeterd worden en hoe ver zijn we van de targets. Uiteindelijk hebben we allemaal feedback nodig om ons steeds verder te ontwikkelen. Een telemarketing software waarbij deze statistieken meetbaar zijn helpt hier goed bij.

Telemarketing uitbesteden

Telemarketing blijft een waardevol marketinginstrument, mits het op optimale wijze wordt ingezet. In de huidige tijd is er een sterke nadruk op snelheid en efficiëntie. Consumenten beschikken over beperkte tijd en verlangen naar een zo snel mogelijk antwoord op hun vragen. Wanneer telemarketing erin slaagt om precies dat te bieden waar de consument naar op zoek is, kunnen hoge conversieratio’s worden bereikt.

Laat je niet ontmoedigen door een afwijzing van de klant. Gebruik dit als een kans om je doelgroepanalyse, belscript en communicatiestijl te optimaliseren. Streef ernaar het maximale uit jouw telemarketingcampagne te halen.

Indien je geen ervaring heeft met telemarketing, overweeg dan om je telemarketingcampagne uit te besteden aan een callcenter of contactcenter met ruime ervaring op dit gebied.

Get in Touch

Eigen project starten? Neem contact met ons op en samen bespreken we de mogelijkheden.

Contact