Hoe krijg je een werkvergunning in Turkije?

Hoe krijg je een werkvergunning in Turkije?

Om te kunnen werken in Turkije moet je de Turkse nationaliteit hebben. Heb je deze al in bezit? Dan kun je zonder problemen aan de slag in Turkije. Zo niet, heb je een werkvergunning nodig.

Een werkvergunning is een toestemming om in Turkije te kunnen werken als buitenlander en wordt afgegeven door het Turkse Ministerie voor Arbeid en Sociale Zekerheid (T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı). Als buitenlander kun je zelf geen werkvergunning krijgen, dit moet je samen met je werkgever gaan regelen.

Voor het verkrijgen van een werkvergunning in Turkije zijn de volgende situaties mogelijk:

  • Ik heb de Turkse nationaliteit
  • Ik heb afstand gedaan van mijn Turkse nationaliteit
  • Ik heb geen Turkse nationaliteit

In welke situatie herken jij jezelf?

Ik heb de Turkse nationaliteit

Ben jij in het bezit van de Turkse nationaliteit met een eigen T.C. nummer (Turkse Burgerservicenummer)? Dan kun je zonder problemen werken in Turkije. Dit is vooral het geval als:

  • Je in Turkije bent geboren
  • Een van je ouders de Turkse nationaliteit heeft
  • Je 3+ jaar getrouwd bent met een Turkse burger

Turks staatsburgerschap door huwelijk kent wel een aantal voorwaarden, zoals samenwonen, geen schade toebrengen aan de echtelijke verbintenis en geen bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Heb jij de Turkse nationaliteit en ben je op zoek naar werk in Turkije? Sluit je dan aan bij iMA Contact. Na je sollicitatie nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op om de mogelijkheden te bespreken.

Ik heb afstand gedaan van mijn Turkse nationaliteit

Heb jij, om wat voor redenen dan ook, afstand gedaan van de Turkse nationaliteit en je Turkse paspoort opgezegd? Met de zogenaamde Mavi Kart kun je toch een aantal rechten behouden en zonder werkvergunning werken in Turkije, indien er een T.C. nummer op deze kaart is vermeld.

Om afstand te doen van de Turkse nationaliteit, moet je wel je Turkse dienstplicht uitstellen of afkopen. Turkse mannen zijn immers wettelijk dienstplichtig tot hun 45e. Dit geldt ook als ze buiten Turkije wonen.

Ik heb geen Turkse nationaliteit

Als je geen Turkse nationaliteit hebt, moet je een werkvergunning hebben om in Turkije te kunnen werken. Deze werkvergunning dien je aan te vragen; hoe je dat doet, zie je hieronder. Uiteraard moet je hiervoor een baan hebben gevonden in Turkije.

Je kunt niet in Turkije werken met een toeristenvisum. Deze worden namelijk alleen voor toeristische doeleinden verkregen. Besluit je om in Turkije te blijven wonen en werken, dan moet je in bezit zijn van een werkvergunning.

Aanvraagprocedure werkvergunning voor buitenlanders in Turkije

Aanvragen voor werkvergunningen worden in Turkije gedaan via e-devlet. e-Devlet is een online systeem die toegang geeft tot de Turkse overheidsdiensten met een informatieportaal voor buitenlanders. Dit is vergelijkbaar met de DigiD in Nederland en eID software in België.

Als aanvrager moet je via e-devlet het online formulier invullen en de vereiste documenten in het systeem uploaden. Daarna moet jouw werkgever de aanvraag rechtstreeks per post (of persoonlijk) bij het Turkse Ministerie voor Arbeid en Sociale Zekerheid indienen. Let op; voordat je deze aanvraag kunt indienen, moet je minimaal 6 maanden legaal verblijf hebben gehad.

Ben je niet in Turkije? Het Turkse bedrijf vraagt een werkvergunning voor je aan, maar jij moet je dan wel melden bij een Turkse consulaat in de buurt. De aanvraag wordt beoordeeld en na goedkeuring krijg je een stempel op je paspoort. Hiermee kun je zonder visum naar Turkije reizen. Het gehele proces duurt 1,5 à 2 maanden en de werkvergunning wordt opgestuurd naar het Turkse bedrijf.

Eenmaal goedgekeurd, werk je voor een Turks bedrijf, bouw je pensioen op, maak je gebruik van de gezondheidszorg én heb je bij ziekte recht op een uitkering. Hou er wel rekening mee dat je werkvergunning slechts voor één werkgever is.

Onbeperkte werkvergunning

Een werkvergunning geldt meestal voor één jaar. Daarna kun je een verlengingsaanvraag doen dat voor twee jaar geldig zal zijn. Als je in Turkije eenmaal hebt gewerkt voor 5 opeenvolgende jaren, kun je een onbeperkte werkvergunning aanvragen. Deze hoef je dan niet meer te vernieuwen.

Werkvergunning geregeld?

Voor buitenlanders zijn er verschillende mogelijkheden om een baan te vinden in Turkije. Je kan bijvoorbeeld aan de slag als klantenservice medewerker of leraar vreemde talen. Vooral banen in de klantenservice zijn afgelopen jaren toegenomen door het groeiende aantal internationale bedrijven, toeristenbureaus en hotels in Turkije.

Ben jij op zoek naar werk en wil je bijdragen aan de groei van iMA Contact? Solliciteer direct en sluit je aan bij ons team! iMA Contact is een internationaal callcenter met vestigingen verspreid over heel Turkije.

Heb je nog vragen over werken in Turkije?

Als je verder nog vragen hebt, kun je gerust contact met ons opnemen via info@imacontact.com. Wij helpen je graag door het proces.