8 hartverwarmende redenen om in Turkije te wonen

Turkije, waar Oost en West elkaar ontmoeten, te midden van betoverende landschappen met een rijke culturele achtergrond en historische locaties die millennia oud zijn. Een gastvrij land met talloze kansen voor expats en avonturiers die op zoek zijn naar een nieuw thuis. In deze blog vind je 8 redenen waarom wonen in Turkije een beslissing kan zijn die je leven verrijkt, met een aantal leuke weetjes aan ‘t einde. Let’s start!

1. Aangenaam klimaat, langs de kustlijnen

Turkije staat bekend om zijn aangename klimaat en trekt hierdoor gedurende het hele jaar vele toeristen aan. Vooral kustgebieden, uitgestrekt langs de Middellandse en Egeïsche Zee, hebben een gematigd klimaat met zachte winters en warme zomers. Dit maakt deze gebieden ideaal voor degenen die van het buitenleven houden en gedurende het hele jaar door van activiteiten willen genieten.

Wens je echter in het binnenland van Turkije te wonen? Dan staat je een continentaal klimaat te wachten waar de verschillen tussen de seizoenen een stuk groter zijn. Zomers zijn vaak erg heet en droog, vooral in gebieden als Adana, waar de temperaturen vaak boven de 40 graden Celsius zijn. En in de winter is het erg koud en vaak besneeuwd, wat kan leiden tot gladde wegen en een verhoogd risico op ongelukken.

Map van Turkije
Map van Turkije

2. Natuur & bezienswaardigheden

De mix van natuur en geschiedenis maakt Turkije een geweldige plek voor alle soorten reizigers

Turkije heeft veel verschillende soorten landschappen. Van de prachtige stranden langs de Middellandse Zee tot de hoge bergen van het Taurusgebergte en de grote, open vlaktes van Anatolië, dit land biedt voor iedereen wel wat. Denk bijvoorbeeld aan het wakker worden met uitzicht op de zee of de mogelijkheid om ‘s winters te skiën in een van de skigebieden.

Naast de natuurlijke wonderen heeft Turkije ook historische plekken om te bezoeken, zoals de oude stad Efeze, het Topkapi-paleis, de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia in Istanbul. Hieronder vind je de top 5 bezienswaardigheden in Turkije die absoluut een bezoekje waard zijn:

  • De schitterende stranden van kuststeden Antalya en Fethiye
  • De Zwarte Zee kust
  • Istanbul met zijn rijke geschiedenis, culturele diversiteit en unieke ligging
  • De betoverende landschap van Cappadocië
  • De kalkterrassen en thermale baden van Pamukkale
Cappadocië
Cappadocië

3. Betaalbaar leven van hoge kwaliteit

In vergelijking met veel Europese landen is het leven/wonen in Turkije vaak betaalbaarder. De kosten voor huisvesting, boodschappen en dagelijkse uitgaven liggen gewoonlijk lager, wat aantrekkelijk is voor expats en gepensioneerden die hun pensioenfondsen slim willen gebruiken. Dit financiële voordeel, samen met de culturele rijkdom en natuurlijke pracht van Turkije, maakt het land een aantrekkelijke bestemming voor degenen die waarde hechten aan zowel economische efficiëntie als een hoge levenskwaliteit.

Bazaar in Turkije
Bazaar in Turkije

4. Heerlijke Turkse keuken

De Turkse keuken staat wereldwijd bekend om zijn rijke smaken en diverse gerechten die de zintuigen prikkelen en harten verwarmen. Van sissende kebabs tot heerlijke mezzes, de diversiteit van smaken en aroma’s weerspiegelt de rijke geschiedenis en culturele schatten van het land. Enkele must-try gerechten in Turkije zijn onder andere: Baklava, etli ekmek, menemen, çiğ köfte, güllaç en künefe. Elke hap neemt je mee op een culinaire reis door de rijke tradities en smaken van dit prachtige land.

Etli ekmek
Etli ekmek – Brood met vlees

5. Gastvrijheid & cultuur

De Turkse gastvrijheid is legendarisch. Iedereen wordt verwelkomd met open armen en een hartelijk glimlach. Gastvrijheid is hier geen plicht, maar een eeuwenoude traditie die wordt doorgegeven van generatie op generatie, waardoor elke bezoeker zich thuis voelt, waar je ook vandaan komt. Gastheren en gastvrouwen doen hun best om ervoor te zorgen dat bezoekers zich welkom voelen en genieten van de gastvrije sfeer van het land. Deze gastvrijheid kan variëren van het delen van een kopje Turkse koffie tot het aanbieden van heerlijke, uitgebreide gerechten.

Of je nu door de oude steden wandelt, dorpen bezoekt, een traditioneel theehuis binnenstapt of de drukke metropolen verkent, overal ervaar je dezelfde hartelijke gastvrijheid. Het is als een gemeenschappelijke band die de hele natie verbindt, met een diepgewortelde trots in de Turkse cultuur om gasten te verwelkomen.

Gastvrijheid
Turkse gastvrijheid

6. Toegang tot twee continenten

De harmonie tussen traditie en moderniteit, waar Azië en Europa samenkomen

Als je woont in Turkije, heb je letterlijk toegang tot twee continenten zonder het land te hoeven verlaten. Dankzij de Bosporus Zeestraat in Istanbul, wordt het land namelijk verdeeld in twee werelddelen: Europa en Azië. Deze unieke geografische ligging is niet alleen bijzonder op de wereldkaart, maar biedt ook talloze kansen op het gebied van internationale handel, reizen en culturele uitwisseling. Of je nu een ondernemer bent die op zoek is naar nieuwe zakelijke mogelijkheden of iemand die simpelweg nieuwe ervaringen wilt opdoen, hier kan het.

De Bosporus rivier
De Bosporus Zeestraat

7. Diverse woonmogelijkheden

Door het aangename klimaat en de diversiteit aan landschappen, biedt Turkije veel verschillende woonmogelijkheden. Of je nu wilt wonen in een stadsappartement of in een mooie villa aan de kust, er is voor elk budget en smaak wel wat. In stedelijke centra zoals Istanbul, Ankara en Izmir vind je bijvoorbeeld vele soorten appartementencomplexen, terwijl kustplaatsen zoals Bodrum, Antalya, Fethiye en Marmaris aantrekkelijke mogelijkheden bieden voor strandliefhebbers. Met een overvloed aan regio’s om uit te kiezen, kun je een plek vinden die perfect bij jou past.

Diverse woonmogelijkheden
Antalya – Diverse woonmogelijkheden

8. Je bent niet de enige

Het idee om als buitenlander in Turkije te gaan wonen is geen uniek concept. Talloze mensen hebben zich laten overtuigen door de punten die in deze blog worden besproken, en hebben gekozen om van Turkije hun thuis te maken en te genieten van een nieuw avontuur. Dus, als je overweegt om de sprong te wagen, weet dan dat je niet alleen bent en dat er andere expats en nieuwkomers zijn die jouw avontuur steunen en delen.

Buitenlander in Turkije
Buitenlander in Turkije

Leuke weetjes

  • Turkije is qua oppervlakte ongeveer 19 keer groter dan Nederland
  • De meeste Nederlanders die in Turkije wonen, wonen in de stad Antalya
  • Turken dragen hun liefde voor het vaderland vol trots; Turkije altijd nummer 1!
  • De Turkse pizza is eigenlijk helemaal geen pizza. Het is vlees op deeg, wat in het Turks wordt vertaald als ‘lahmacun’.
  • Istanbul, de grootste stad van Turkije? Nee, wel de meest bevolkte stad. De grootste stad van Turkije is Konya.
  • De tempel van Göbekli Tepe, in het zuidoosten van Turkije, wordt beschouwd als een van de oudste tempels ter wereld, gebouwd rond 10.000 v.Chr.
  • Tulpen, vaak geassocieerd met Nederland, werden oorspronkelijk naar Europa gebracht vanuit Turkije, waar ze lange tijd een symbool van rijkdom en welvaart waren
  • Turkije is erg populair als vakantiebestemming en verwelkomt jaarlijks 50 miljoen! toeristen
  • Antalya is na Istanbul de meest bezochte stad van Turkije
  • De afgelopen jaren heeft Turkije te maken gehad met een ernstige coup/staatsgreep, vluchtelingencrisis, terroristische aanslagen, verwoestende bosbranden, economische crisis, meerdere aardbevingen en de tragische ramp van de eeuw.

Een nieuw begin in Turkije

Wonen in Turkije biedt een wereld van kansen en voordelen. Van het heerlijke klimaat tot de gastvrije cultuur en betaalbare levensstijl, dit land heeft alles wat je nodig hebt om een nieuw en opwindend hoofdstuk in je leven te beginnen. Overweeg de bovengenoemde redenen en laat Turkije jouw volgende thuis worden!

Werken in Turkije?

Heb je besloten om in Turkije te gaan wonen en ben je op zoek naar een leuke baan met een aantrekkelijk salaris? Zoek niet verder, want bij iMA Contact ben je aan het juiste adres! Als toonaangevend contactcenter bieden wij jou een multiculturele werkomgeving met Franse, Belgische en Nederlandse collega’s, waar je kunt werken voor wereldwijd bekende bedrijven.

Je zult te werk gaan als klantenservice agent en klanten telefonisch benaderen of inkomende vragen beantwoorden. Klantgerichtheid en een goede beheersing van de Nederlandse of Franse taal zijn essentieel voor deze rol.

Interesse? Of wil je meer weten? Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Turkije, jouw nieuwe thuis vol zon en avontuur

Get in Touch

Klantenservice uitbesteden? Neem contact met ons op en samen bespreken we de mogelijkheden.

Contact